"В случай, че матурите бъдат на 30-и май и на 1-ви юни, ще имаме възможност през следващите два месеца да проведем и двете изпитни сесии и през август да направим класирането. Ако епидемията се развие по най-лошия начин и трябва да се отложат още нещата, ще трябва да се откажем от едната от двете сесии и да проведем само една изпитна сесия".

Според проф.Герджиков не очаква кандидат-студентите да бъдат много затруднени, защото ще се повтори това, което всяка година се случва, ако и сега изпитните сесии са две. Ако се стигне до вариант със само една сесия, това според него не е сериозна пречка, тъй като преди години вузът приемаше само с по една такава.

Вариантът за дистанционно обучение в СУ е възможен, защото в продължение на два програмни периода са били осигурени от МОН два проекта по които са подготвени системите и преподавателите, заяви проф. Герджиков. за въвеждане на сериозно дистанционно обучение във висшите училища.

Софийският университет има платформа, която предлага различни възможности - от тривиалните до конферентна връзка и чатове, обясни още ректорът на Алма матер.

За някои дисциплини ще се наложи изтегляне на сесията и наваксване в присъствени занятия, след като приключи епидемията. Ако няма много голямо закъснение оттук нататък, до юли може да се очаква студентите и преподавателите да се справят със завършването на семестъра, със сесията на студентите и с кандидатстудентската кампания.