© Община Видин

Росица Кирова подема инициативата да се предоставят стипендии на студенти от Видинския регион в тази специалност за тригодишния срок на обучение. Изпитите ще се полагат във видинския филиал, обучението ще се провежда в Русе, а практиката – в МБАЛ „Св. Петка“. Студентите няма да заплащат семестриални такси и ще ползват безплатно общежитие.

Заместник-педседателят на Парламента сподели, че Община Видин е първата в областта, която поема ангажимент за осигуряване на стипендии.

Борислава Борисова отбеляза, че вече са изготвени критериите, по които ще бъде извършван подборът на студентите и предстои предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Общински съвет - Видин. „Днес правим още една стъпка не само към развитието на висшето образование, но най-вече към качественото здравно обслужване на жителите от Община Видин и региона, което е от първостепенно значение“ - каза тя. И отбеляза, че всяка година от създаването на видинския филиал на Русенския университет, Община Видин залага средства в бюджета си за заплащане на семестриалните такси на 10 студенти, избрани по определени критерии.

За академичната 2022/2023 г. предстои да бъдат подпомогнати 9 студенти от специалността „медицинска сестра“ с месечна стипендия от 200 лв., като общият размер на финансовата помощ от общинския бюджет е 16 200 лв.

Д-р Ивета Найденова също изрази удовлетворението си от инициативата и отбеляза, че в болницата броят на работещите пенсионери е значителен и има доста незаети длъжности.