Младенов пое ангажимент Областна администрация - Враца да изготви две писма - до Института "Отворено общество" и до Ромския образователен фонд. В тях ще се акцентира върху отличния успех на студентите, отпадналите през настоящата академична година, както и върху ежедневното повишаване броя на студентите от ромски произход. Ще бъде обърнато внимание на необходимостта от актуализация на критериите за отпускане на стипендиите, особено за младежи от най-бедния регион в Европа - Северозападна България. За академичната 2016/2017 г. 60 студенти от община Враца се обучават във висши учебни заведения в страната и двата филиала във Враца, като петима от тях са отпаднали.

Областна администрация - Враца в годините утвърди изключително добра работа със студенти от ромски произход чрез предоставяне на актуална информация за конкурси и програми, подкрепящи образованието; чрез подпомагане изготвянето на документи за различни конкурси; организиране и провеждане на дейности, насочени към интегриране на ромската общност - участие в медии, информационно-образователни кампании, срещи-дискусии, обучение от различни организации.

През 2016 г. Областната администрация осигури провеждането на курс по английски език в Училища "Европа", както и компютърно обучение на студенти, като се свърза с организация "Рома Верситас - България“, която осигури финансирането на дейностите. "За екипа на администрацията е важно да наложим приемственост между гимназисти и студенти от ромски произход, които да ги мотивират да повишат степента на своето образование. Това е една изключително добра практика, която дава реални резултати“, заяви областният управител.

Въпреки трудностите, които срещат по време на своето обучение, студентите от ромски произход отправиха апел към своите връстници да не се отказват и да повишават степента на образованието си. Младежите изказаха благодарност на областния управител и екипа на администрацията за добрата съвместна работа и оказаната подкрепа.