Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана и координатор "Образование" по проекта, и д-р Валерия Тодорова – координатор „Здравеопазване”, представиха дейностите в двете направления и постигнатото до момента. Най-осезателният резултат е именно новата просторна и модерна детската градина, която впечатли младите гости от Швейцария. Ирина Файон - ръководител на Програма ЗОВ, даде позитивна оценка на интеграционните политики и активността на общината по отношение приобщаването на ромите.

Въпросите на 24-мата студенти и на техните преподаватели бяха насочени към устойчивостта на проекта, финансирането на предучилищното образование, мерките за повишаване на обхвата на подлежащите на обучение деца и на редовната посещаемост, допълнителните здравни грижи.

Те проявиха интерес и към работата на медиаторите по проекта. Бисер Андреев – образователен медиатор, бе откровен: „Трудно е да се работи в общността, защото образованието не е важно замаргинализираните и крайно бедни групи в нея. Но ние не се отказваме. Ролята ни е да осъществяваме връзката между семействата, от една страна, и детската градина и училището, от друга, за да убедим родителите да осигуряват редовното присъствие на децата им. Настойчиви сме. Показваме им положителните примери. Има напредък. Мотивираме децата и чрез извънкласните дейности по Програма ЗОВ. Те с голяма радост посещават заниманията по танци тук в Кошарник.”

Директорката на ДГ „Пролет” Емилия Коцева подчерта, че 75% от посещавалите детското заведение в ромския квартал са завършили средно образование. Тя е убедена, че именно обстоятелството, че са овладели тук български език и са изградили учебни навици е допринесло за успешното им интегриране в училище и за добрия старт в живота им. Тя не пропусна да се похвали, че 3 от бившите възпитанички на детската градина са завършили ВУЗ и вече са се върнали тук като учителки.

Петър Цветанов – координатор на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта, представи основните им дейности. Той акцентира на информационните кампании и профилактичните прегледи, насочени предимно към майчино и детско здраве. Соня Руменова разказа за казуси от своята практика. Като свое безспорно постижение тя посочи факта, че е успяла да убеди 8 жени колко важна е контрацепцията и те са си сложили спирали.

Придружавани от здравните медиатори швейцарските студенти проведоха наблюдение в кв. „Кошарник”.