На строителни обекти са установени и над 15% от случаите на работа без сключен писмен трудов договор. За рисковете при работа на строителните обекти е показателен и фактът, че от общо 1800 акта, издадени за нарушения на нормите за осигуряване на безопасност и здраве при работа, 635 бр. - около 1/3, са в строителството. Най-честата причина за тежките трудови злополуки в сектора е падането от височина. От всички 1290 нарушения, свързани с безопасна работа на височина, 1023 бр. са установени на строителни площадки.

През 2016 г. броят на проверките е увеличен с над 12% спрямо 2015 г. Положителният ефект от засиления контрол на ИА ГИТ в сектора през последните години се доказва с данните за трудовия травматизъм, който намалява. За деветте месеца на 2016 г. броят на инцидентите на работното място е 128 при 140 през 2015 г.

Около 50 проверки са правени в съботно-неделни дни, с приоритет установяване на нарушения, свързани с работното време, осигуряването на задължителна междудневна и седмична почивка, полагането на извънреден труд. Доказването на тези нарушения обаче е трудно, тъй като липсва съдействие от страна на работещите.

Най-честите нарушения в сектора продължават да бъдат свързани с цялостната организация на осигуряването на безопасност и здраве при работа. Изготвят се формални оценки на риска, както и мерки за минимизирането им. Не се извършват задължителните инструктажи. Работещите не се запознават с рисковете при работа.

Румен Младенов съобщи, че въпреки, че секторът продължава да бъде сред рисковите по отношение на безопасността на труда, като цяло през последните години се наблюдава трайна тенденция към подобряване условията на труд на строителните обекти и усилия на работодателите да изпълняват изискванията на законодателството. Много средства са инвестирани в ново оборудване, в колективни средства за защита, в подобряване на санитарно-битовите условия. Част от инвестициите в тежка строителна механизация, в модерни по-сигурни скелета, в колективни средства за защита станаха възможни и благодарение на европейските проекти и програми-добави Младенов.