Първата акцията по стартиралите мерки е проведена в сряда вечерта. При извършената проверка, с участието на зам.-кмета на Враца Мария Попова, ръководителя на звено „Инспекторат“ Галя Цветанова и директора на Дирекция „Строителство и инфраструктура“ Нина Калеева, в района на магазин" Кауфланд" са забелязани два коня без надзор.

Веднага на място, за оказване на съдействие при издирване и установяване собственика на животните, са извикани представители на полицията и ловецът на коне, който бе назначен от Община Враца за залавяне на свободно пуснатите животни в града. Стопанинът на конете е открит и предупреден чрез констативен протокол, да не оставя животните без надзор на територията на града. При следващо нарушение извършителят ще бъде глобен, а безстопанствените коне - конфискувани.

През март, след получени множество сигнали от граждани, кметът на Враца Калин Каменов извърши проверки в района на бившия торов завод „Химко" и около хипермаркет на бул. "Крайречен", където бяха забелязани безстопанствени коне. Каменов се срещна тогава със собствениците на животни от кв. "Младост“ и "Медковец“ и ги предупреди лично, че порочната практика ще бъде прекратена, тъй като конете застрашават живота на хората, създавайки предпоставки за възникване на катастрофи.

Проверките за безстопанствени коне във Враца продължават, собствениците им ще подлежат на санкции.