Статутът "обект с национално значение" позволява да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за различните етапи от реализацията на проекта. Така дават шанс на администрацията в Здравното министерство да успее да се вмести в предвидените срокове и да изпълни изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия "Здраве и развитие на децата и подрастващите".

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница. Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична болница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

На 17 януари 2020 г. бе определен изпълнител на проекта за Детска болница. За изпълнител е избран ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" с участници в обединението "Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД. Оферираната от него цена е в размер на 77 839 442, 89 лева без ДДС.

На 2 април здравният министър Кирил Ананиев разреши довършването на десетилетия стоялия под дъжда и снега скелет на сграда за детска болница.

В отговор лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.

На следващият ден министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който е финансист по професия, покани протестиращите на среща, но след няколко дни.

Източник: news.bg