"По традиция на големия празник Кръстовден даваме началото на фестивалните дни на българските традиции и занаяти. За мен е удоволствие, че с всяко следващо издание на Врачанския панаир, броят на търговците и посетителите се увеличава. Това е доказателство, че желанието ни да променим облика на този форум, като акцентираме върху българското, се възприема от всички. Благодаря ви, че се доверихте на мен и моя екип! С общи усилия, ние показахме, че можем да пазим и да възраждаме изконните български ценности. Нека да вървим напред като една общност и да продължаваме да развиваме нашия град! Честит празник!", каза при откриването на панаира Калин Каменов.

131-ото издание на Врачанския панаир започна с програма на Танцов състав "Хемус", като под звуците на фолклорните ритми стотици врачани се хванаха на голямо българско хоро.

На откриването присъстваха още председателят на Общинския съветРумен Антов, общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, самодейци от читалища в региона, жители и гости на града.