Днес почитаме по нов стил паметта на Св. Илия Тезвитянин - най-великия от старозаветните пророци, считан според народните вярвания за небесен заповедник на светкавиците, гръмотевиците, дъжда и градушките.

Илинден е храмов празник на Струпешкия манастир, известен в миналото и като Тържишки. По традиция, датираща от незапомнени времена, на този ден християнската обител събира поклонници от цялата страна.

Да почетат храмовия празник в манастира дойдоха много именници и техни близки, за които Илинден е специален ден.

Струпешкият манастир има богато историческо минало. Тук е живял и творил книжовникът Дамаскин Хилендарец. В него са отсядали Васил Левски и Никола Обретенов.

За ролята на това свято място в духовното израстване на българския народ припомни в своята проповед Врачанският митрополит Калиник, който отслужи водосвет и благослови миряните, събрали се в празничния ден в двора на манастира.

По-сетне празничното настроение се пренесе под дебелата сянка на вековните дървета в манастирския комплекс.

По случай храмовия празник на Струпешкия манастир курбан за здраве и берекет дадоха Стоян Тодоров и Кирил Иванов. За пореден път вкусната курбан-чорба приготви майсторът-готвач Георги Братанов от село Батулци.

Духовният пастир на миряните от Врачанска епархия дядо Калиник пожела на всички здраве, щастие и сполука във всяко начинания.