© община Враца

По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България. Поднесени бяха венци и цветя.

„Ботев е жив в сърцата на всеки българин, който пази спомена за неговата саможертва. Хилядите поклонници ни показаха как трудностите могат да бъдат преодолени, само ако сме единни и смирени. Преди 146 години Ботев предрече, че големите хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора. Затова днес е важен всеки от нас, тъй като само ако сме единни, можем да бъдем достойни наследници на нашите предци. Нека никога не предаваме България и паметта на предците ни, защото дължим свободата си на тях! Вечна памет на героите! Да живее България!” - с тези думи кметът на община Враца Калин Каменов се обърна към присъстващите на всенародното поклонение на връх Околчица.

Приветствие към Ботевите поклонници отправи и министър-председателят Кирил Петков.

В рамките на церемонията, кметът Калин Каменов прие и знамето на участниците във велопохода „Козлодуй-Околчица”.

На събитието присъстваха още: заместник-председателят на Народното събрание - Росица Кирова, заместник министър-председател Корнелия Нинова, народни представители, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, областният управител Стефан Красимиров, делегации от побратимените градове, заместник-кметовете и секретарят на Община Враца, заместник областният управител Красимир Колев, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.