© СТМК - Враца

Правото да участват на Световните финали, състезателите на СТМК - Враца придобиха, спечелвайки Второто национално първенство за автомодели, задвижвани с водородна клетка, провело се през май в София.

Първите 3 места в Световния финал Horizon Hydrogen Grand Prix – Holland, окупираха отборите от USA. Единствената сериозна конкуренция от Европа за влизане в челната тройка, бе отборът на България, който се класира на 4 място, изоставайки само на 6 обиколки от третия отбор на Америка.

В последните минути от шест часовите финали отборът от USA изразходи своите водородни контейнера и остана в бокса. Бяха необходими само още 60 секунди и България щеше да е на почетната стълбичка на този Световен форум.

© СТМК - Враца

„Важна подробност, е че отборите от USA са спонсорирани за своето участие от водещи автомобилни производители. Само България бе с модел - разработка, изработка, инженерно решение и дизайн, изцяло дело на екип от Българската федерация по автомоделни спортове, за което очаквахме да получим приз”, споделиха от тима на България.

© СТМК - Враца