Читалнята на библиотеката събра десетки гости и творци на словото от Мездра, за да отбележат празника на любовта и виното. И съвсем в духа на двата празника, домакините бяха подготвили вкусна експозиция от традиционната българска баница и искрящо, червено като кръвта, и опияняващо като любовта, вино.

Поетичната вечер бе открита от главния библиотекар Павлина Русева, която поздрави присъстващите с двойния празник.

Главният експерт „Култура и художествена галерия“ в Община Мездра и председател на Литературен клуб Христо Ботев" Светла Дамяновска представи изложба от репродукции на женски портрети от различни художници, като неделима част от вечерта, посветена на любовта и виното... „Жени и вино! Вино и жени!”.

След впечатляващото представяне на галерията женски образи, въплътили и запечатили в себе си цялата гама от чувства и нюанси, Павлина Русева разказа историята на свети Валентин, кога и как този католически свещеник се превръща в покровител на влюбените.

За да свърже силата на опияняващата любов с православния светец, покровител на лозята и виното, Светла Дамяновска разказа историята на свети Трифон Зарезан и най-характерните традиции и обичаи, свързани с него. В своето експозе тя проследи наследените езически традиции от Дионисиевите мистерии, които откриваме и днес в празничните обреди и ритуали, посветени на свети Трифон.

Поетичната вечер продължи с изпълненията на мездренските творци. Своя поетически дебют направи най-новият член на литературната група Моника Генова, дванайсетокласничка в Средно училище "Иван Вазов" в Мездра.

Свои творби, посветени на любовта, представиха Диана Иванова, Рени Митева, Надежда Нинова, Калин Топалски, Иван Алексиев, Иванка Начева, Милен Димитров, Тодорка Василева, Николай Ненов, Павлина Русева и Светла Дамяновска.

Доайенът на мездренските поети Иван Алексиев по рицарски падна на колене, поднасяйки своята любовна изповед на най-младото поетично дарование в групата. Този символен жест бе като посвещение на талантливата млада поетеса Моника Генова при нейния дебют сред творците на изящната словесност.

Опиянени от любовните изповеди, присъстващите пристъпиха и към дегустацията на любовния еликсир - виното, отдавайки дължимото и на Дионисий, и на Трифон Зарезан.