Възстановяването на знаковата за Монтана скулптура се оказа нелека мисия. Съществуваше само едно нейно копие от бял цимент и мозайка, което бе частна собственост. Притежателят му дълго време бил неоткриваем. Свързали се все пак с него, първоначално той отказал да го даде, а след това поставил условието отливката от фигурата да бъде свалена само за шест дни, разказва арх. Иван Замфиров, който е сред инициаторите за възстановяването на статуята.

“В създадената от Ганчев изящна и елегантна статуя се усеща точно ловния характер на Диана. Висока е около 3 метра. Искахме постаментът “да й прилича”. Той е изработен от полирано черно габро, с гранит и отпред с масивни букви е изписано “Диана - покровителка на Монтана”. Ще е достоен символ на града ни”, уточнява арх. Замфиров.

Според автора Димитър Ганчев, с голям ретуш са отстранени евентуалните увреждания. Бронзовата статуя на римската богиня е изваяна през 1973 година, “с много любов”. Малко безотговорно я поставили без постамент, направо върху земята пред Ловния дом на Калето в Монтана, спомня си той. Там просъществувала до промените и в началото на 90-те години била открадната. “Римляните все пак са имали отношение към изкуството, каквото ние нямаме”, казва Ганчев, който е номиниран за почетен гражданин на Монтана.

Той е роден в Бели мел на 29 март 1929 година. До осмата си година живял в селото, после се премества във Враца. Кандидатства три пъти в Художествената академия. И накрая е приет в специалността “Изящна скулптура”, четвърти с оценка 5,75. Завършили само четирима. Работил е в Монтана като скулптор към Градския съвет. Направените от него бюстове на Христо Ботев, Васил Левски, Никола Вапцаров още стоят в дворовете на три училища в града. Автор е на паметника на генерал Александър Арнолди, командващ руските войски, освободили Кутловица, на барелефа на Дико Илиев.