"От 15 януари стартират проверки на трите дружества, които ще приключат до 25 януари. Всяка от институциите ще работи в рамките на своите правомощия. Ще се проверява техническото състояние на обектите, ще бъдат отчетени електромерните табла. Ще се провери дали дружествата изпълняват законовите актове и разпоредби", каза по този повод Теменужка Петкова.

"По отношение на КЕВР, оттам ще следят за лицензионните дейности на дружествата. С тези проверки искаме да покажем, че държавата е на своето място. Всяка една от институциите ще изпълни своите правомощия, за да се уточни дали всичко е наред'', каза още министърът на икономиката.

"Има и втора мярка. И тя е, че още в понеделник свиквам ръководителите трите енергийни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про, както и трите дружества от Българския енергиен холдинг, които осъществяват основните количества електроенергия. За участие в заседанието съм поканил и министър Петкова. Всички участници трябва да представят своите собствени анализи на ситуацията и какви мерки ще предприемат за стабилизиране на енергийната борса", заяви от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов и допълни, че екипите, които ще извършат проверката на дружествата, вече са формирани.

"Изпращаме най-качествените наши експерти. Ще обхванем цялата дейност на дружествата", подчерта Иванов.

Относно информацията, че от 1 юли се предвижда ново покачване на цените на тока председателят на КЕВР увери, че няма такива основания и определи информациите като "злокобни пророчества".