"Първата стъпка, която хората трябва да направят, е да си регистрират обекта. Не са големи изискванията за личен двор с до три броя свине, така че трябва да отидат при кмета и да попълнят заявление по образец за регистрация. Започваме срещи по места с общинските епизоотични комисии, на които да обясним на кметовете как да процедират. Ще направим специални листовки, в които точно е описано какво трябва да се направи от стопаните: дрехите, обувките, дезинфектант, затворен фураж и елементарни условия - 1 квадратен метър на едно прасе в кочината, където ще си гледа коледното прасе.

Това стартира още от другата седмица, законът е факт, чакаме само одобрения от БАБХ образец и започваме регистрацията", каза д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

Пет случая на заболяването Африканска чума по свинете са регистрирани от началото на годината на територията на област Видин. Те са констатирани при отстреляни диви свине. Няма нови случаи на заболели домашни прасета. В началото на месец март на Дунав мост 2 при Видин-Калафат започва монтирането на модерна дезинфекционна установка срещу заразни заразни заболявания, допълни Валери Велков.


Източник: bnr.bg/vidin