2 356 000 лв. пък ще струва санирането на още четири блока, средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Съгласно изискванията на програмата, собствениците са регистрирали сдружения, с които кандидатстват за безвъзмездното финансиране на строително-ремонтните дейности.

Подмяна на съществуваща стара дограма, топлинно изолиране на външни стени, на покрив и на под, граничещ с външен въздух (еркер), както и на енергоспестяващо осветление в общите части – това са основните дейности, които трябва да бъдат извършени на жилищните сгради.

За саниране на блока на ул. “Пилистър” №15, бл. 4, вх. А, Б и В, кандидатства едноименното сдружение. За енергийното обновяване на блок на ул. “Дядо Цеко Войвода” №45, вх. А, Б и В кандидатства сдружение “Мечта, а сдружение “Дунав” – за блок на ул. “Неофит Бозвели” №66. За саниране на блока на ул. “Славянска” №53 А, вх. А и Б, пък кандидаства сдружение “Строител. Сдружение “Единство” пък е заявило участие в енергийната програма за блока на ул. “Филип Тотю” №11, но от банката все още се чака одобрение.

Община Лом ще обяви процедура за избор на фирма-изпълнител, която да проектира и извърши строително-ремонтните дейности. Очакванията са най-късно до края на годината да бъдат санирани и петте блока, а в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради от Лом да бъдат включени още обекти, за което обаче е необходимо да кандидатстват сдружения на собствениците.

В края на 2016 г. и на петте многофамилни жилищни сгради бе извършено и техническо и енергийно обследване на стойност 137 432 лева, които бяха осигурени от националната програма.