Започва ремонтът на тръбата за Варна на тунела „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". До приключване на строителните работи, което се очаква да стане чак през декември, трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.

"Витиня“ е най-дългият тунел у нас - 1 195 м, и е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

Ремонтните дейности включват възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н.

По време на строителните работи е необходимо шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост и да спазват стриктно въведената пътна сигнализация.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 - от 215 км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30 км на автомагистралата (Витинска река), а за идващите от Ботевград - при 36 км на АМ „Хемус“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.