Разработването на Областна здравна карта, респективно на Национална здравна карта, законово е регламентирано в Закона за лечебните заведения и в нея се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.

„Целта е да бъде намерен оптималния вариант за качествено и навременно здравно обслужване на хората, именно заради което на днешната среща са поканени и директорите на лечебни заведения на територията на област Враца. Стремежът ни е да запазим в структурно отношение сегашното състояние на лечебните заведения и центровете на територията на областта“, заяви в началото на срещата заместник областният управител и допълни, че картата се изготвя по образец и съгласно утвърдена със Заповед на министъра на здравеопазването методика.

„Методиката съдържа синтезирана аналитична информация за демографско-здравната характеристика на областта, състоянието и тенденциите в развитието на системата за здравеопазване в област Враца, a cъщo и oцeнкa нa пoтpeбнocтитe oт cпeшнa, пъpвичнa и cпeциaлизиpaнa извънбoлничнa и бoлничнa пoмoщ. В следващата една седмица ни предстои много и отговорна работа, с ясно поети ангажименти на всеки един от нас, тъй като съгласно Заповедта, с която членовете на Комисията са запознати, Областната здравна карта на област Враца трябва да бъде изработена и представена в десет дневен срок в Министерството на здравеопазването“, категоричен беше Мирослав Комитски.

„Убеден съм, че изразените на срещата становища ще подпомогнат вземането на правилните решения в интерес на всички участници в системата. По този начин потвърждаваме волята да се работи и да се вземат решения в резултат на широк консенсус и обсъждане на всички възможни гледни точки. Необходимо е да се работи експедитивно и в много добра комуникация“, каза още той.

Следващото заседание на комисията за обсъждане, коментари, разисквания и предложения по проекта на Областната здравна карта ще се проведе на 27.02.2018 г. от 14.00 часа.