При този вид катастрофи са ранени 37 граждани, а седем души са загиналите. Той определи причините за инцидентите с пресичане от страна на пешеходците на неопределените за това места, и неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби. Харалампиев добави, че в няколко от катастрофите с ранени жители на областта, които не са били зад волана, вина имат и шофьорите извършващи нарушения на Закона за движение по пътищата.

Янко Харалампиев подчерта, че според него инцидентите с пешеходци ще намалеят, ако повече нарушители се наказват с административна глоба, която за неправилно пресичане на улица от страна на пешеходец е от 20 до 50 лв. По отношение на поведението на водачите към пешеходците, шофьорите ще бъдат санкционирани със 100 лв. ако не пропуснат пешеходец тръгнал по пътека тип „зебра” и ще им бъдат отнети 8 точки. При повторно такова нарушение глобата е 200 лв., един месец лишаване от право да управлява МПС и 12 броя контролни точки.

Шефът на пътните полиции посочи, че повечето от произшествията с пешеходци са станали на бул. „2-ри юни” в участъкът пред МБАЛ „Христо Ботев” във Враца, макар, че там има и подлези и достатъчно сигнализирани и осветени пешеходни пътеки, но явно гражданите пресичат на избрано от тях място и не отчетат риска.