На празник като на празник! Гостоприемните домакини от Дома на книгите и приказките посрещнаха първите си гости - децата от втора група при Детска градина "Роза” и тяхната учителка Мариела Тонова.

Празнично облечени в костюми на любими приказни герои, пременени в национални носии и със светнали личица, децата очакваха своята първа среща света на приказките, затворен в детските книжки. Завеждащият „Детски отдел” на библиотеката Димитрина Иванова разказа на малките палавници защо точно на този ден започва празника на детската книга.

Всяка година екипът на библиотеката организира разнообразни образователни програми, свързани с Международния ден на детската книга, като най-интересни за децата са срещите с известни личности, които им четат своите любими приказки.

Първият гост, който откри тазгодишния „Маратона на четенето” бе председателят на Общинския съвет в Мездра Яна Нинова. Тя разказа на малчуганите, че дори и пораснали, и възрастните обичат да четат приказки, защото във всеки един възрастен живее едно голямо, пораснало дете.

Тя бе избрала да прочете на малките си слушатели своята любима приказка на Шарл Перо "Котаракът в чизми". Децата слушаха с интерес и се радваха на хитрините на котарака.

След края на приказката, възпитаниците на Мариела Тонова изнесоха забавна и артистична програма. Пяха, танцуваха и рецитираха стихове за книгите, а накрая всяко дете грабна по книжка, за да усети магията на богато илюстрираните приказки.