© Община Враца

„За последните две години успяхме да обновим изцяло подвижния състав на градския транспорт. Днес сме сред градовете с напълно екологични превозни средства. Благодарение на европейското финансиране в града са обновени бази на образователни институции, жилищни сгради и обществени пространства“ – каза още Каменов и изрази увереност, че постигнатото във Враца ще бъде наградено през новия програмен период.

Ръководителят отдел комуникации в Представителството на Европейската комисия в България – Бойко Благоев заяви, че градът има амбиции за реализиране на проекти, които са изцяло в дневния ред на Европейския съюз.

Николина Траянович – представител на Европейската комисия коментира, че Враца е пример за успешно реализирани проекти в сферата на екологични градски транспорт и енергийната ефективност на жилищни сгради и образователни институции.

В рамките на събитието, инфлуенсърът Радостин Кузманов изрази удовлетвореност от постигнатото в родния му град за последните години.

Днес всички пътници на градския транспорт ще могат да използват превозните средства безплатно. Целта на активността е да покаже нагледно ползите от използването на градския транспорт, спрямо личния автомобил, имайки предвид бързината, удобството и достъпността на услугата.

В днешния ден ще започне и инициатива в четирите детски градини, реновирани и санирани по европейски програми - „Европейчета”, „Дъга”, „Зора” и „Знаме на мира”. В тях ще се проведат интерактивни работилници, чиято цел е да образоват децата в ранна възраст за това колко важна е чистата околната среда и каква е ролята на Европейския съюз за развитието на регионите в страната. Работилниците ще бъдат водени от известната YouTube влогърка, млада майка и художничка – Анна Гуркова, която е родом от град Враца.

Информационната кампания се реализира в рамките на инициативата „Европа в моя регион“.