© „Зелени Балкани“

11 черни лешояда бяха приети в България от Испания, за да се възстанови вида в страната. Осинови или кръсти един от 11-те индивида, които са новата надежда за завръщане на най-едрата граблива птица в небето над България.

Стани „повелител“ на картал - кръсти една от красивите птици на свое име или име по твой избор, срещу дарение на стойност от 500 лева, в полза на програмата за завръщане на вида.

Екипът на „Зелени Балкани“ има нужда от подкрепата на гражданите за успешното завършване на програмата ни за опазване на лешоядите. Проектът на организацията се пребори с десетки други идеи от цяла Европа, за да бъдат използвани средствата именно в България, именно за опазване на биоразнообразието, и именно от организация, която работи в обществена полза. Въпреки получената подкрепа, значителна част от дейностите са възможни единствено благодарение на приноса от частни или корпоративни дарители, които са техни партньори и помагат да реализиране на идеята за завръщане на редките видове.

От „Зелени Балкани“ успяха да възстановят белоглавите лешояди като гнездящ вид в Кресненското дефиле и Стара Планина /съвместно с партньорите им от Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици. Те върнаха на свобода 138 белоглави лешояда, получени като дарение от 19 зоопаркове в 7 страни. Общо 59 черни лешояда бяха дарени от Испания.

На път сме да възвърнем уникалната екологична функция на лешоядите, като „санитари“ в дивата природа.

Източник: greenbalkans.org