"Пазим езика си 2019" срещна широка подкрепа, като зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалност "Българска филология" - Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", както и Българската академия на науките (БАН). Логистичен партньор на състезанието по български език е Министерството на образованието и науката.

През тази година всички ученици от страната в V и VI клас ще могат да се съревновават помежду си, като покажат колко добре владеят българския език. Стремежът на инициаторите е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици.

"Стремежът ни е чрез "Пазим езика си" да ангажираме учениците малко по-нестандартно да подобряват своите правописни и граматически познания. И да събудим у тях любовта към родния език, както и желанието да стават все по-добри в използването му. Състезанието е за всички, не само за отличници", заяви председателят на управителния съвет на "Живата вода на България" Десислава Радева.

Каузата припознаха много хора, които милеят за българския език и грамотността, и те стават нейни посланици. Сред тях са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група "СкандаУ", Дарин Маджаров от платформата Уча.се, Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.

Участниците в "Пазим езика си" тази година ще са разделени в две възрастови групи - V клас и VI клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга - на 20 април и 11 май. Крайният срок за записване в училищата по места е 13 април.


Източник: dnes.dir.bg