До това решение се стигна, след като петокласничка потърси правата си пред властите заради тежките раници. Тя написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето, а след нея хиляди родители и ученици поискаха да се намери начин учениците да не носят непосилно тежките за тях раници всеки ден.

Според Красимир Вълчев обаче, практиката сочи, че децата често носят не само учебниците, нужни има за часовете през съответния ден, ами и тези от предишния или пък за следващия.

Така че заради това са изпратени препоръки до директорите на училищата да намерят начин да оптимизират учебниците и помагалата.

До 23 март пък подлежи на обществено обсъждане проект за промени в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които предвиждат по-дебелите томове за учениците да бъдат разделени на две части.

Това обаче ще стане едва след като изтече тригодишният срок на безвъзмездно ползване на настоящите издания. А засега се дава правота на издателствата да печатат на олекотена хартия. Красимир Велчев обеща, че ще има и електронни варианти на учебниците от първи до седми клас. Достъпът до тях щял да бъде осигурен чрез създаване на електронен портал, в който учебниците ще бъдат публикувани до края на април.

Източник: dnes.bg