По време на дискусията възпитаниците на класния ръководител Красимира Каменова научиха интересни неща за професията на моряка и по-специално на капитан далечно плаване. Гостът разказа за дългия си път на обучение, как чрез труд, постоянство и голямо желание човек може да постигне мечтата си, за трудната си първа година като стажант на кораб, за извървяния професионален път и израстването му до капитан.

Владимир Коловски отговори изчерпателно на многобройните въпроси на учениците: Каква е била детската му мечта? Какви качества са необходими, за да станеш капитан? Трудно ли е да се управлява кораб? Как съчетава професията на моряк с писането на разкази? По този начин децата се докоснаха до романтиката, но и до големите отговорности на моряка и капитана на кораб.

Особен интерес Коловски предизвика с един от своите разкази на морска тематика, в който чрез богатата лексика на българския език разкрива същностни черти от тази нелека професия.

Преподавателката Красимира Каменова разказа за ученическите години на Влади, който е възпитаник на ОУ "Христо Ботев". Той е активен сътрудник на Читалищната библиотека, като миналото лято в продължение на месец и половина водеше безплатен курс по астрономия за начинаещи в рамките на програмата "Забавно лято в библиотеката".

По този повод Коловски получи грамота за принос в читалищната дейност като доброволец, каквато бе връчена и на неговата съпруга Василка, която също е доброволец на библиотеката. Г-жа Каменова също получи такава грамота като доброволец за съществен читалищен принос.

Учениците бяха впечатлени от увлекателния разказ на Влади Коловски, който неколкократно подчерта, че трябва да постигнат мечтите си, но да не забравят, че най-важна е човещината, че сме преди всичко хора, независимо от това каква професия ще си изберем.

Една от седмокласничките сподели впечатленията си от разказа на Коловски "Една мечта" и го поздрави за чудесната творба. От името на учениците от VII а клас г-жа Каменова подари на госта цвете. Интересната и ползотворна среща-разговор завърши с пожелания за здраве, упоритост, трудолюбие и успехи, както и с пожелания подрастващите младежи да не губят никога желанието си за учене и четене.

Владимир Коловски е роден на 19 август 1980 г. Завършил е ОУ "Христо Ботев" - Мездра, ПМГ "Акад. Иван Ценов” - Враца и Технически университет - Варна, специалност "Корабоводене”. От 2005 г. плава на търговски кораби контейнеровози. В момента е капитан далечно плаване.

Със съпругата си Василка имат син Даниел. Баща му Даниел Коловски е адвокат, а майка му Лилия Коловска е учителка в ОУ "Христо Ботев' - Мездра.

Владимир Коловски има издадени три книги: учебно-методичното "Помагало за изучаване на звездите и съзвездията", сборникът със стихове и проза "Преживяно и събрано" (2011) и сборникът с разкази "Майстори"(2014).