Организатор на събитието, посветено Деня на националния суверенитет на Република Турция и празник на детето - 23 април, бе Анадолската фолклорна фондация - Anatolian Folklore Foundation - Edirne.

По време на фестивала в кокетния турски курорт, разположен на източния бряг на Мраморно море, подрастващите мездренски танцьори имаха три сценични изяви, включително в гала концерта на участниците в международния фест на площад "Cumhuriyet" ("Република").

Средношколският танцов състав представи три танцови композиции от Северняшката и Тракийската фолклорни области на България - "По гроздобер", "Гергьовден" и "Копаница".

С вдъхновените си изпълнения нашите самодейци очароваха публиката и бяха възнаградени със заслужени аплодисменти. За впечатляващото си представяне танцовата формация получи специална награда, която беше връчена на художествения ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов от кмета на Чинарчик Нюнан Сойер.

От 28 юни до 5 юли Представителният танцов ансамбъл при Читалище "Просвета" ще осъществи поредното си задгранично турне. Мездренските танцьори ще вземат участие в международен фолклорен фестивал в Лимасол, Кипър, информира в аванс художественият ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра" Мирослав Аспарухов.

От 19 до 23 юли пък Детският фолклорен ансамбъл "Мездренче", който в края на месец май ще чества своя 50-годишен юбилей, ще се включи в още един международен фестивал в нашата югозападна съседка Турция - в Чана̀ккалѐ, съобщи художественият ръководител и хореограф на състава Йоанна Аспарухова.