© Община Видин

Директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова поздрави присъстващите и покани видинския кмет да поднесе приветствие. В него той отбеляза, че на датата 11 май през 1882 година се създава едно от петте елитни училища в българската нова държава, чийто наследник е СУ „Цар Симеон Велики“ и то дава основата, образованието, възгледите на плеяда български учени, политици и обикновени българи. И допълни, че днес училището с право се гордее не само с предлаганото качествено образование, но и с една модерна учебна база, като припомни, че сградата на гимназията, която е паметник на културата от местно значение, е обновена в рамките на проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура“ по Оперативна програма „Региони в растеж“.

По случай своята годишнина училището получи поздравителен адрес и е удостоено с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от президента на Република България Румен Радев - за постигнати високи резултати в образованието и възпитанието на поколения ученици, за неговата основополагаща роля за въвеждането на гимназиалното обучение в Област Видин, както и за значимия му принос за формиране на съвременната образователна система в Република България.

По време на тържеството бе прочетен и поздравителен адрес от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. Поздравления и цветя по случай празника бяха получени от десетки държавни, културни и образователни институции.

В словото си по време на тържествената вечер Ирена Гъркова подчерта, че 11 май е Денят на светите братя Кирил и Методий, създателите на нашата азбука и по стар обичай на него се освещават училища. „В духа на традицията, на 11 май 1882 г. тържествено е обявено създаването на видинската реална гимназия. Днес се навършват 140 години оттогава, но това не е празник само на едно конкретно училище, защото видинската гимназия е първото средно училище в нашия край и сега заедно с Вас празнуваме важна годишнина в развитието на образованието, можем да кажем, в Северозападна България“ – каза Гъркова. Тя съобщи, че в момента в училището се обучават 920 ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в 37 паралелки, а педагогическият състав е от 65 души.

След тържествената част присъстващите в залата имаха възможност да гледат моноспектакъла „Камбаната“ на популярния актьор и наш съгражданин Деян Донков.