© Борис Кръстев

В списъка за пръв път са включени 102 детски градини и части от градини, а от училищата 159 отговарят на критериите за статут на защитени. Те са определени според възможностите на децата и учениците да се обучават в най-близка детска градина или училище и при преценка на разстоянието, което трябва да изминават за това.

Одобреният списък е изготвен на база мотивирани предложения на кметовете на общините след решения на общинските съвети, извършени проверки от Регионалните управления на образованието и на анализ на информацията от информационните карти на детските градини и училища.

По бюджетите на общините, в които има защитени детски градини и училища, ще бъдат отпуснати 1 169 978 лв. за осигуряване дейността на тези институции до края на настоящата календарна година.

© Борис Кръстев

Същевременно Министерският съвет взе решение общините да получат още 9 млн. лв. за осигуряване на безплатен транспорт на децата и учениците. Допълнителните пари се отпускат за 2017 г. Осигуряването на средства за превоз е една от основните мерки за гарантиране на равен достъп до качествено образование.