Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита, се уточнява в съобщението. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми.

За случая оперативно е уведомена Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините, пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната, допълват от атомната централа.

Шести енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

В края на месец май завърши плановият годишен ремонт на пети енергоблок на Атомната електроцентрала. След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, той бе включен в електроенергийната система на България.

По време на ремонтната кампания, започнала на 24 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво и са изпълнени планираните дейности по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока, съобщиха тогава от Централата.

АЕЦ "Козлодуй" е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това, заедно с високата експлоатационна безопасност и надеждните доставки на електроенергия, определя нейната роля като ключов фактор за стабилността на националната електроенергийна система и за енергийната сигурност на страната.

АЕЦ "Козлодуй" е обособен от Националната електрическа компания като самостоятелно акционерно дружество на 28 април 2000 година. Централата е собственост на Българския енергиен холдинг.