За включване в маратона ще се предават собственоръчно подписани декларации, срещу които ще се получава стикер с номер за участие. Всички участници под 18 години ще трябва да предоставят декларации от своите родители, които се подписват, че са съгласни децата им да се включат в маратона. За възрастните, които ще се присъединят, декларации ще се попълват на място. Не е необходимо предварително записване за участие.

Община Козлодуй приканва гражданите да се включат масово в спортното събитие, с което ще се отбележи Деня на спорта и ще бъде дадено началото на Ботевите тържества. За всеки участник (на финала) ще има специална тематична награда.

Маратонът ще стартира точно в 17:15 часа и се очаква да приключи около 17.45 часа на стадион централен в града, където по това време официално ще бъдат открити Ботеви дни 2019 и ще се проведат 2 щафети по 400 метра за деца от детските градини в Козлодуй и ученици от 1-ви до 4-ти клас от училищата в общината. Гвоздеят на програмата ще бъде състезанието на СК „Максимус” – лежанка и тяга, със специален гост Красимир Сарафов.