Форумът е посветен на „Политическата толерантност и консенсус в хода на Българското председателство на Европейския съюз“. Цветанов отчете 1000 успешни мероприятия в София , Брюксел и Страсбург със 10 000 участници по време на председателството ни на ЕС.

Той говори за оценка и въздействие на политическата среда – задължително условие за партийната сигурност, за коалиционна култура или култура на компромиса. И антемоса онези политически сили, които искаха да създадат „лошия“ образ на страната ни, но не успяха. „За съжаление някои заложиха на конфронтацията, каза той пред женския елит на ГЕРБ. Пред присъстващите 150 жени той призова да не допуснем заиграването със страховете на хората, да утвърждаваме евро-атлантическите ценности. След тоталитарния режим се присъединихме към НАТО, в блока, който може да ни гарантира сигурност“, припомни той.

Встъпителните думи бяха на народния представител Дилян Димитров и Областен координатор на ПП ГЕРБ Монтана и Ирена Соколова. Искам младите хора да създават семейства да остават тук, в този край на Северозапада", каза домакинът Дилян Димитров. Според Ирена Димова Шестата политическа академия е най-добрият начин, по който се обединяват и вървят напред. Тя допълни, че добиват смелост, увереност. Интерес предизвика темата за „Фалшивите новини и езикът на омразата – новият политически инструментариум.“

Дискутират се много теми и проблеми, присъстват и много гости, сред които Валентин Радев - министър на вътрешните работи, Цецка Цачева, Николай Нанков, Цвета Караянчева и още министри, народни представители, областният управител на Монтана Росен Белчев, експерти.Дамите от ГЕРБ ще засадят над 100 дръвчета в курорта и розариум, който да краси града. „След бурята преди няколко години искаме да върнем зеления облик на нашия град, сенките и уюта“, допълни кметът Иван Лазаров.