"Евентуалната промяна на сроковете ще бъде съобразена с това докога ще продължи социалната изолация и кога ще бъде отменено извънредното положение”, посочва Вълчев. Към момента от МОН предложиха отлагане на матурите в 12-ти клас с 10 дни, а на изпитът в 7-ми клас – с четири. Държавните зрелостни изпити бяха планирани за 20-ти и 22-ри май. Ако бъдат отложени, матурата по български език и литература ще се проведе на 30-ти май, а тази по математика на 1-ви юни.

В момента националното външно оценяване пък е планирано за 9-ти и 11-ти юни. Образователното министерство тестът на седмокласниците по български език и литература да се проведе на 13-ти, а по математика на 15-ти юни. Ако учениците се върнат в клас на 14-ти май, националното външно оценяване след 4-ти клас също може да бъде преместено малко. Най-вероятно изпитът по български език и литература ще е на 29-ти май, а по математика на 30-ти май.

От писмото на Вълчев става ясно, че тези дати могат да бъдат променени, ако извънредното положение бъде удължено. В свои интервюта той посочи, че не изключи и варианта за матури през септември.

Още през първите седмици от дистанционното обучение просветният министър обясни, че са необходими 2-3 седмици накрая на изолацията, за да няма удължаване на учебната година. Към момента такова се предвижда само за зрелостниците, тъй като тяхната учебна година по график трябва да приключи на 14-ти май.

За всички останали лятната ваканция трябва да започне по график без да се навлиза в юли. За тях може да се наложи единствено да имат няколко учебни съботи или повече занимания за преодоляване на обучителните през летните месеци. Част от учениците в професионалните гимназии също може да имат повече часове за наваксване, защото не всички могат да провеждат практиката си в електронна среда.

Източник: monitor.bg