В най-скоро време ще бъде въведено мобилно приложение помагащо да се установи дали и къде у нас има африканската чума по свинете (АЧС), уточниха още от БАБХ по време на пресконференция днес. Следенето ще се осъществява като ловци, които се натъкнат на труп на свиня го снимат и изпратят фотоса към агенцията, а нашите специалисти ще направят анализ дали има зараза.

При установяване на зараза ще се вземат незабавни мерки, обясняват от агенцията.

От БАБХ съобщиха, че вече има 92 огнища на африканска чума по свинете край румънския град Тулча. Районът се намира само на около 160 км от граница ни. Заболяването е изключително агресивно, носи тежки икономически загуби и хората допринасят за разнасянето на заразата чрез пренасяне на храни за лична консумация, обясниха експертите. За това вече никой няма да може да внесе в България дори и сандвич със свинско месо. Проверки ще се правят на всички граници, не само на тази с Румъния, и храните ще бъдат конфискувани. От няколко дни вече са поставени хладилни чанти по границите, в които да се изхвърля храната, която съдържа свинско месо. Ще се конфискува и всяка месна храна, която е без етикет, независимо дали е със свинско или друго месо.

Започва и интензивен отстрел за да се намали популацията на диви свине.

Над 1300 животни са убити до момента заради появилата се чума по козите и овцете в Ямболско, информираха още от БАБХ. Въведена е забрана за износ на храни за продажба извън Ямболска област, за да не се разпространи заразата, която не е опасна за хората.

„Над половин милион пернати бяха умъртвени от началото на годината заради откритите огнища на птичи грип в страната. За периода от края на 2016 г. до април 2017 г. пък други над 2 млн. пернати бяха умъртвени заради заразата, обясни д-р Александра Митева, шеф на дирекцията за здраве и хуманно отношение към животните на БАБХ. По думите й 11 огнища на птичи грип са открити на територията на страната ни от началото на 2018 г. Птичия грип обаче е опасен за хората, само при контакт със заразени животни и самите хора са болни.