За констатираните нередности при изпълнение на плана за консервация на джамията от години обръща внимание сдружението "Съвест" от Охрид начело с Михаил Трендафилов-Нанче. Повече от три години Сдружението води битка за спазване на законите и за запазването на ценностите на Охрид като исторически център и най-популярна туристическа дестинация.

През 2018 г. народният представител от ВМРО и заместник-председател на комисията по външна политика Красимир Богданов и неговият колега от коалиция "Обединени патриоти" Петър Петров посетиха Охрид и се срещнаха с представителите на Гражданско обединение "Съвест", които ги запознаха със случая. В резултат на това двамата подготвиха сигнал до ЮНЕСКО, подписан от депутатите от ПГ "Обединени патриоти" с който сезират генералния директор Одри Азуле за нередностите при изпълнението на проекта.

Пред ЮНЕСКО са изложени основните нарушения при реставрацията на джамията "Али паша": не са спазени разрешените дейности, използван е багер, който вече е повредил важни археологически пластове, включващи ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Освен това, изграждането на 32-метрово минаре, рязко ще наруши архитектурния облик на центъра на града, констатират патриотите.

Спирането на строителството на минарето е победа на жителите на Охрид, но и на лидера на "Съвест" Михаил (Милчо) Трендафилов, който е кандидат за кмет на Охрид от името на партията Гражданско-демократичен съюз (ГДУ).