Причина за новия арест са показанията на 2-ма анонимни свидетели, пише 24 часа. Те сами се явили при разследващите и разказали, че жените са се свързали с тях в края на март и началото на април за "услуга" - да бъде сложено взривно устройство под шофьорското място на съдията.

Полицаите им повярвали, защото още след претърсванията на 5 март във връзка с делото за измамите е била открита самоделна бомба. Тя обаче не е била в дома на Тодорови, а в жилището на друг човек. Засега по делото за измами няма отделно обвинение за приготовление за убийство, тъй като по закон то не може да се основава само на показанията на анонимни свидетели. Освен това още не било ясно дали адвокатката е действала като поръчител, или е посредничила на друг. Събирането на доказателства по тази линия продължава.

По закон мярката за неотклонение по едно дело може да бъде заменена с друга при наличието на едно от следните условия - когато обвиняемият не се е явил пред разследващия, когато промени местонахождението си без уведомление или при нарушение на мярката - при опит да се укрие или да извърши престъплението. Първите две не са налице, обяснила съдия Попова. Според нея по делото обаче, има данни за извършване на ново престъпление, въпреки че конкретно обвинение за него още не е повдигнато.

"Право на прокуратурата е да прецени в кой момент от разследването какво обвинение да повдигне", уточни съдията. Уговорките за слагането на бомбата станали, след като Тодорови са били освободени от ареста през март, а не преди това. "Не съм се занимавала с такива дейности, с каквито прокуратурата твърди", е казала Румяна Тодорова и помолила съдът да я остави на свобода.

Дъщеря й също поискала да остане под домашен арест, за да си гледа детето. Съдия Попова е отказала и не само отменила гаранцията на адвокат Тодорова, но разпоредила парите за нея да бъде отнети в полза на държавата. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд този четвъртък.