Установено е, че Данаил Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице (чл. 93, ал. 1, б. „а“ от Наказателни кодекс) и възложител на обществени поръчки (по смисъла на чл.5 ал.2 т.9 от ЗОП) по Програма "Топъл обяд", финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС.

През месец април 2017 г. Община Червен бряг е обявила обществена поръчка с две обособени позиции - №1 "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в гр. Червен бряг" и №2 „Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в гр. Койнаре". Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий "най-ниска цена" е отговаряла фирмата "М.-П." ЕАД - София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

Деянията му са съставомерни по чл. 282, ал. 2, пр. 2-ро, във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Жандармерия, полиция, представители на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ са блокирали сградата на Общината и извършват проверки на служебни документи. По непотвърдена информация кметът е арестуван, а жандармерията извършва претърсване и в личната му къща.

Акцията се извършва във връзка с обществена поръчка по програмата "Топъл обяд", за която има съмнение, че е спечелена от фирма на близък човек или роднина на кмета.