БГНЕС припомня, че кметът на Чупрене бе задържан на 9 април 2019 г. при операция на Специализираната прокуратура, подпомогната от КПКОНПИ и Дирекция „Жандармерия“ в МВР. При операцията били претърсени кабинети в общинската сграда и множество адреси в Чупрене, с. Долни лом и Белоградчик. Намерени и иззети бяха общо 20 договора за продажби, повечето от които извършени без законна тържна процедура. Иззети са памети на компютърни конфигурации и други доказателства, относими към досъдебното производство. Разпитани са близо 20 свидетели, част от които пред съдия.

Обвинението срещу кмета на Чупрене се отнася за 10 проведени публични търга за продажба на общинска земя. Другото му обвинение е за удостоверяване на неверни факти и обстоятелства в дължима декларация за конфликт на интереси. „Тук са три престъпните деяния, за които сме събрали доказателства и за които кметът е привлечен към наказателна отговорност”, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Установено е, че в периода на последните 4 години кметът на общината е провел няколко публични търга, при които е извършил множество нарушения на законодателството. „С оглед осигуряване възможността да участва в тези търгове един единствен кандидат, който да спечели съответно търга на цена близка до данъчната оценка с една стъпка при наддаването, каквото е условието по закон”, каза той. При 10-те търга е подадена общо около 236 декара земя. Купувачи са винаги 4 търговски дружества, които по думите на прокурора са регистрирани и са собственост на бащата на кмета, неговата бивша, настояща съпруга и се представляват обичайно от брат му и други негови родственици.