Гл. прокурор подчерта, че операциите са предимно с превантивен характер, целта им да осигурят личната сигурност на местните възрастни хора и неприкосновеността на имуществото им, а престъпността да бъде снижена до ниски, прилични граници, като се очаква до края на годината спадът да достигне 30%.

Според окръжния прокурор на Монтана Нина Борисова акциите срещу битовата престъпност ще бъдат извършвани на различни места в региона, перидично и внезапно, съгласно планираните мероприятия, заложени в годишния план между МВР и Прокуратурата. По думите на директора на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов, през февруари в резултат на съвместните операции срещу битовата престъпност се наблюдава спад от 40% на престъпността в региона в сравнение с миналогодишния месец

Според ст. комисар Томов специализираните акции са от огромно значение и поради внезапния си характер имат голяма превантивна роля за малките населени места.В полицейска операция, проведена днес в 10 села на територията на община Монтана и в гр. Монтана, участваха 10 полицейски екипа от служители на Участък Огоста, отделите „Противодействие на криминалната престъпност”, „Противодействие на икономическата престъпност” и отдел „Разследване” при ОДМВР Монтана, дежурни прокурори, служители на „ЧЕЗ Електроразпределение”, РДГ Берковица и служебно куче от Развъдника в Берковица с екип на сектор „Зоополиция и кинология” на ГДНП.

В хода на операцията са извършени проверки на 248 МПС, при което са установени 90 законови нарушения. Съставени са 22 акта и 63 глоби с фиш по ЗДвП, 4 акта по ЗБЛД, акт по Кодекса за застраховане. Екипите са проверили 6 обекта и 22 лица с криминални прояви. Разкрити 6 престъпления, за които са образувани са 2 досъдебни производства за незаконно притежание на наркотични вещества и нелицензирана дейност на търговия с черни и цветни метали. Съставени са 3 акта по Закона за горите за незаконно съхранение на дървесина, установен е извършител на кражба на мобилен телефон.