Първият етап ще продължи от 1 до 10 ноември, като през този период ще има засилени проверки за велосипедисти и каруци. От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците - пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя. през третия етап от акцията - от 21 до 30 ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата.

Униформените ще следят доколко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. При нарушения ще бъдат налагани санкции.

Началникът на "Пътната полиция" комисар Харалампиев напомни, че през зимния сезон е задължително да се кара с гуми, чийто рисунък на грайфера е равен или по-голям от 4 мм и поясни, че глобата при неспазване е 50 лв. Той не пропусна черната статистика и подчерта, че от началото на годината до момента във Врачанска област са станали 483 катастрофи с материални щети и 136-ма пострадали. Загиналите при ПТП в региона са 9, което е с шестима по-малко спрямо същия период на миналата година. Харалампиев акцентира върху влезлите наскоро в действие мобилни камери на "Пътна полиция”, които ще засичат превишената скорост дори и през нощта в седемте рискови участъка по врачанските пътища.

Шефът на СБА Митко Стаменов съобщи, че от утре до 11-ти ноември всички шофьори ще могат безплатно да проверят техническото състояние, светлините и гумите на своите автомобили преди началото на зимния сезон в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти във Враца и Мездра. Освен профилактични прегледи, водачите ще могат да получат консултации за чистачки, зимни течности и др. Те се плащат само ако се налага подмяна на части. Харалампиев призова всички водачи да регулират светлините на автомобилите си и припомни, че глобата за неизправните е от 20 до 150 лв.

Мобилни камери ще засичат шофьорите в седем рискови участъци предимно по главен път Е-79 и различни точки във Враца. Камерите, които са собственост на "Пътна полиция” ще следят водачите на моторни превозни средства за превишена скорост. Те са на пътя от 20 октомври. Досега нощното наблюдение е било възможно само със стационарните камери на КАТ, уточни началникът на „Пътен контрол” Янко Харалампиев.

От началото на годината в страната са станали 5 690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени хора. За първите девет месеца т. г. има съставени 765 670 фиша, електронни фишове и актове, което е със 136 000 повече от миналата година, съобщиха от МВР, откъдето призовават за повишено внимание и шофиране, съобразено с предстоящата зимна обстановка.