Детското отделение е петото по ред в лечебното заведение, което е в тежка криза заради липсата на медици и може да бъде закрито както четири преди него. То е с 20 легла и поема пациенти от Козлодуй до Мездра. Хоспитализираните в него обикновено заемат половината от леглата, но по време на епидемии те не достигат, разказаха лекари.

„Говорил съм с колеги от София, ще идват от другата седмица да дават дежурства“, когато липсват наши кадри заяви пред БНТ д-р Евгени Любенов, изпълнителен директор на многопрофилното лечебно заведение.

Няма да оставим болницата без лекари. Ще помагам всеки път, когато ми е възможно, заяви д-р Йоцка Йончева, която е педиатър с частна практика в града. Тя е от неколцината педиатри, които въпреки ниското заплащане поемат дежурства.

Щатни лекари в отделението заявиха, че запълването на графика става за сметка на извънреден труд в недопустими размери. Д-р Бисер Тодоров разказа, че преди дни бил готов да обяви извънредно положение с медицинска евакуация на пациентите към други болници след като дежурил непрекъснато почти цяло денонощие.

Неотдавна от отделението са напуснали още трима лекари. На тяхно място поемат дежурства доктори от отделението по неонатология.

През месец март педиатрията в болницата беше затворена за кратко, като тогава от там обясниха, че е заради инфекция.

Без достатъчно педиатри е и детското отделение в болницата в Сандански. От липсата на детски лекари се оплакват и в многопрофилната болница в Смолян.

За да не бъдат закрити, там също се командироват специалисти от други градове. Има опасност за доста лечебни заведения, че може да попаднат в ситуация на дефицит на педиатри, информират от Българската педиатрична асоциация.

Статистика показва, че педиатрите в страната са около 1400. По думите на секретаря на асоциацията д-р Димитър Калайков голяма част от тях са пенсионери.

Източник: monitor.bg