Според областния управител Росен Белчев и началника на Центъра за професионална квалификация главен инспектор Генади Горанов най-тежко пострадали са жителите на Монтана и Георги Дамяново. Огнеборците потушават възникнали пожари. Поддържа се връзка с координационните органи на Механизма за Гражданска защита на Европейския съюз.

Земетресението е разрушило и една от сградите на Врачанския затвор - шестима мъже са на свобода, един от тях е с доживотна присъда. Евакуацията на хората се извършва само от северния и източния изход на областния център. Със заповед на министър-председателя е въведен Национален план за защита при бедствия. Издадена е заповед за бедствено положение в областта.

Изграден е и пункт за психологическа помощ. Освен съчувствие местните получават хуманитарна помощ от страните от ЕС. Спасителите от Турция са спасили 9 човека, а 26 са извадени от развалините и са останали живи с тяхна помощ.

Това е малка част от сценария на международното полево учение, което се провежда в областния град и съседните села до края на седмицата.

Учението “Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” започна вчера и приключва на 23 март.

Турците и грузинците спасяват хора по алпийски способ, при инциденти с голям брой пострадали при катастрофа, спасяват пострадали в тунел на магистрала след срутване, при кални свлачища и лавини. Датчаните ще ликвидират последиците от възникнали инциденти с опасни вещества. Чужденците използват и кучета за търсене на затрупани под развалини ранени граждани.

Националните и международните екипи провеждат тренировки на полигона към Центъра за професионална квалификация, язовир “Огоста”, в недостроения хирургическия блок на болницата.

В учението участват централни и местните структури, реагиращи при бедствени ситуации МВР, Академията на МВР, монтанската “Охранителна полиция”, Гранична полиция, жандармерията и др.