БДЖ ще осигури възможността да се пътува с влак и да се спазва дистанцията, увери Желязков и посочи, че и в момента има няколко купета с по един пътник. Ежедневно по няколко пъти се дезинфекцират влаковете, взимат се всички необходими мерки.

Иначе организираният пътнически транспорт е в затруднено положение, товарният транспорт също изпитва затруднения. Всеки един от тези сектори има различна степен на затруднения. Общото, което се наблюдава в сухопътния транспорт, е трудности в обслужването на кредити. С превозвачите сме в постоянен контакт - дали заради конкретни казуси, разговори за това какви компенсаторни механизми за подпомагане, мислим в тази посока, държавата има ангажимент, увери Желязков.

"От град до град пътуват автобуси, но няма пътници в автобусите, което създава недостиг на ликвидност. В самите градове градският транспорт също е в затруднено положение, но в самите градове все още формата на споделяне на приходи - все пак е някаква глътка в тази ситуация. Международните автобусни превози са спрени, а междуселищните са без всякакъв приход", отбеляза транспортният министър.

При Росен Желязков няма сигнали за претъпкани автобуси, защото това е ангажимент на местната власт. Той е на мнение, че все пак физическата дистанция е видима.

Хипотезата за масови фалити би била релевантна, когато взетите мерки не вършат работа, или тогава, когато не бъдат взети никакви мерки, посочи Росен Желязков.

Той увери, че към настоящата ситуация няма критична точка по пунктовете на страната за преминаването на камионите. Автоинстукторите и всички от сектор "Транспорт", които изпитват преки затруднения по време на кризата с коронавируса, ще бъдат взети предвид по време на мерките за компенсиране, допълни Росен Желязков.