Експертното жури оцени всички кандидатури от гр. Козлодуй и взе единодушно решение двете пълни стипендии да получат финалистите - А. Кисьоски и Р. Стайкова.

Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Козлодуй са класирани за "Space Camp Turkey" и могат да участват след заплащане на съответната такса. По азбучен ред това са: А. Симеонов, Г. Пилчев, Д. Николова, Е. Аврамов, Л. Кръстанова, Н. Иванов и С. Тончев.

Всички кандидати трябва да потвърдят участие на посочените контакти в рамките на две седмици. При липса на потвърждение пълните стипендии ще се присъдят на следващите в списъка по точки кандидати. Повече за космическия лагер може да намерите на сайта на Space Camp Turkey в България.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

През 2018 г. 8 деца от община Козлодуй участваха в учебно-тренировъчния лагер в гр. Измир, Турция. Две пълни стипендии бяха предоставени от Община Козлодуй и Център за творческо обучение и 6 пълни стипендии – дарение от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД.

Източник: kozloduy.bg