Но както във всяка игра, и тук, има победители и победени. В груповата фаза на надпреварата бяха изиграни общо 48 срещи, между 32 тима, разпределени в 8 групи.

Най-голямата изненада в груповата фаза на Световното първенство бе в група Е. Отборът на Япония направи истинска сензация, след като победи два от фаворитите с по 2:1 – Германия и Испания. С тези два успеха азиатците спечелиха групата с 6 точки, испанците се класираха за осминафиналите като втори в групата, а Германия отпадна преди големите битки.

Друг отбор, сочен за фаворит, бе този на Белгия. Белгийците обаче не успяха да преодолеят групите и отпаднаха след като записаха победа над Канада, загуба от Мароко и реми с Хърватия. Напред от неговата група продължиха тимовете на Хърватия с 5 точки и Мароко – със 7.

Домакинът Катар завърши първата част от надпреварата без спечелена точка. Поляците трепереха до последно, тъй като събраха в актива си 4 пункта, колкото имаше и Мексико. Полша все пак се класира напред, благодарение на головата си разлика – 2-2 спрямо 2-3 за мексиканците.

Драма имаше и в последния двубой от група H. Уругвай и Южна Корея бяха на крачка от 1/8 финалите до последните секунди. Уругвай победи Гана с 2:0, но този успех не бе достатъчен, за да класира състава напред, тъй като азиатците се наложиха с 2:1 над Португалия и с по-добра голова разлика изхвърлиха южноамериканците от Световното първенство.

Днес предстоят два двубоя от осминафиналната фаза. Нидерландия излиза срещу САЩ, а Аржентина ще играе с Австралия. Останалите срещи са Англия-Сенегал, Франция-Полша, Япония-Хърватия, Бразилия-Южна Корея, Мароко-Испания и Португалия – Швейцария.

Дали ще станем свидетели на още изненади и отпадането на някой от фаворитите за титлата, предстои да разберем в следващите дни.

1/4 финалите са на 9 и 10 декември, полуфиналите – 13 и 14 декември, мачът за 3-то място е на 17, а финалът на Световното първенство – 18-ти декември.