Оказа се, че в границите на заградения имот от ВЕЦ "Калето" попада път, който е общинска собственост, но се използва и от собственика на електроцентралата. В същото време, собственикът на "Долче Вита" притежава законно закупен участък с ширина 8 метра, който по план се води път.

Управителят на комплекса показа документи, които удостоверяват границите на собствеността им и заяви, че съседът им е заградил общинския път.

"Сутринта паркира багера и край! Искаме да ни отвори общинския път, както е по закон”, заяви управителят на комплекс "Долче Вита" Светослава Токяй. Закупили сме тоя имот, в който има и път. Оказа се, че от тоя път има и негов път, на който иска да си премести оградата, но в същото време е затворил и циментирал общинския път. Сега очакваме хора от общината да кажат как трябва да действаме. Той трябва да ни освободи общинския път, за да имаме достъп до нашите имоти. Като иска да премести оградата, да я премести, но да отвори общинския път", допълни Токяй.

На място дойдоха и представители на Дирекция "Устройство на територията” в Община Мездра, за да установят правомерността на действията от страна на собственика на електроцентралата.

По-късно на мястото е пристигнал и собственикът на ВЕЦ-а, който заедно със специалистите от общината е постигнал споразумение за ползването на пътя. Общинските служители са направили замервания на границите на двата имота, уточнили са спорните искания, след което двамата собственици са се договорили да проведат допълнителна среща за изчистване на възникналия проблем.

От Дирекция "Устройство на територията" казаха, че няма съставени актове и на този етап проблемът между двете страни е решен. Багерът е преместен и пътят е отпушен.