Каква е целта на новото дружество може само да се предполага, тъй като нито то, нито "Метахим импекс" имат сайтове или обявени телефони в Търговския регистър и не бяха открити за коментар. Информация отказаха и от Инвестбанк, която финансира покупката на торовия завод с кредит за 9 млн. евро. Самата "Химко индъстрийс" е вписана на софийски адрес, на който са регистрирани още осем компании за недвижими имоти с един и същ офшорен собственик.

Много фирми, един собственик

"Химко индъстрийс" е регистрирана с капитал 50 хил. лв., като е внесена една четвърт от сумата, а за останалата част акционерите имат една година. Преки собственици са "Метахим инвест" и "Фертекс България" с по 50%, като и двете всъщност са компании на Пиримов. Последният е известен като човека, основал фалиралата по-късно Частна земеделска и инвестиционна банка с необезпечен кредит от ДСК за 56.5 млн. лв.

"Метахим инвест" беше създадена в края на 2015 г. с предмет на дейност производство и търговия с минерални торове и търговия с метални отпадъци и едноличен собственик Иван Жиров, който има няколко дружества за търговия със скрап и отдаване на имоти под наем. Последваха няколко прехвърляния на дялове и в крайна сметка през август 2017 г. цялата собственост премина във "Фертекс България".

Последната компания от своя страна заедно с Иван Жиров са първоначалните акционери в "Метахим импекс", която беше създадена преди година и половина за покупката на активите на "Химко". Впоследствие акционерната структура се промени, като в момента "Фертекс България" държи 32%, Жиров има 33%, а останалите 35% са на Камелия Кулева, която пък беше назначена за управител на дружеството от кредитора Инвестбанк.

Веднага след регистрацията на "Химко индъстрийс" като дружество в Търговския регистър е вписано искане на Пиримов за напускане като изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Метахим импекс". На негово място влиза Иван Жиров.

Какво ще прави

Според информацията в Търговския регистър "Химко индъстрийс" ще се занимава с производство и търговия с минерални торове и други химически продукти, производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, търговия с машини и съоръжения и др. Ако името на компанията предполага, че то ще развива дейност на територията на "Химко", производството на торове там е практически невъзможно. Най-новата линия, за която някои специалисти твърдят, че все още има полезен живот, е от 1983 г. Според местния сайт "Зов нюз" голяма част от линиите и съоръженията вече са нарязани за скрап от купувача "Метахим импекс". Най-важното обаче е, че заводът няма комплексно разрешително, за да работи, а и ключови за дейността му активи вече са собственост на други фирми.

Още при продажбата на "Химко" от синдика в средата на 2016 г. специалисти коментираха, че машините представляват интерес най-вече като скрап, като парите, които могат да се получат от продажбата им, биха покрили платените от купувача 12 млн. лв.

Друг привлекателен актив е самият терен на завода в града, който е с площ 630 дка. За вероятността новата компания да е създадена с цел имотна сделка навежда фактът, че тя е регистрирана на ул. "Бяло поле" 3 в София. На същия адрес фигурират общо осем компании за недвижими имоти с един и същ собственик - регистрираната в Панама Maritor Capital, и един и същ управител - Иван Събков.

За да може това да се случи обаче, "Химко индъстрийс" трябва да е собственик на имота, а като част от активите на "Метахим импекс" теренът е заложен в полза на Инвестбанк. От банката не отговориха дали няма опасност от "източване" на предприятието към новото дружество, нито какво е състоянието на другите активи във Враца. "Бихме желали да се въздържим от коментар по поставените въпроси, тъй като те касаят чувствителна информация, представляваща търговска тайна", казаха от там.

Ръководство

Любопитни са и партньорите на Пиримов в ръководството на "Химко индъстрийс". Освен него в съвета на директорите влиза Димитър Ламбовски - бивш депутат от НДСВ, който през 90-те е в управлението на свързваната със СИК Първа източна международна банка. В момента има собственост в няколко компании ("Интер агро", "Е.М.И трейд", "Ийстброкерс България" и т.н.) и участва в управлението на десетина дружества, включително търговеца на ток "Вивид пауър". Името му изплува и като един от ключовите свидетели по делото срещу Румяна Ченалова. Другият член на борда - Атанас Кънчев, също не е безизвестна фигура. Той е бивш заместник финансов министър в кабинета "Станишев" от квотата на ДПС и бивш директор на Държавен фонд "Земеделие". Понастоящем е в ръководството на "Булстрад".

Източник: capital.bg