Става дума за група от седем лица, които са задържани. Действали са на територията на Кралство Швеция. Предлагали са на малоимотни хора да просят в Швеция, като са им обещавали половината от изработеното през деня. Лицата са транспортирани на територията на Швеция, където са живеели в скотски условия, превозвани са от град на град, изкараните пари са предавали на членовете на групата с обещанието, че ще им пазят и ще им ги върнат на територията на България. Когато се върнали, им представяли „сметката“ за транспорт, спане и храна и са получавали дребни суми, заяви Петров.

Той съобщи, че групата се е занимавала и с лихварство. Искали са връщане на дадените назаем суми в двоен и троен размер. Хората, които не можели да върнат дълга, се оказвали просяци доживот, посочи Димитър Петров.

Получаваните суми в шведски крони са обменяни по пътя през Европа, така че конкретната сума, която са заделили, все още се уточнява. От Швеция към България в момента на акцията са транспортирани 20-на души, добави той.

В самото село се установи имущество, което не съответства по никакъв начин на доходите им. Това са лица, които никога не са работили. Сградите, които обитават и се размножават са несравними с другите в селото, каза още Димитър Петров.

Информацията е придобита от ОДМВР-Видин, уточни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Колегите са работили известно време и са уведомили Специализираната прокуратура. Оперативната работа продължи изключително кратко, около месец. Използвани са СРС-та. Денят за реализацията беше изтеглен с една седмица по-рано, тъй като едно от лицата беше задържано на територията на Швеция по един друг казус и останалите от групата се прибраха по-рано. Решихме да подходим към реализация, тъй като имаше опасност да изпуснем част от парите, с които се връщат, заяви той.

Групата е емблематична с това, че с дейността си живеят на гърба на хора в неравностойно положение. От кадрите се вижда в какви къщи живеят и какви коли карат, без да имат един работен ден, каза Спиридонов.

Усилията на МВР ще продължи в посока да елиминираме групи, които тормозят хората в различни крища на страната. Хората в селото изпратиха с аплодисменти колегите ни, които работеха в този ден там. Рано или късно възмездието идва при тези, които се занимават с престъпна дейност, подчерта шефът на ГДБОП.

Източник: novini.bg