Според събраните до момента доказателства групата е действала от октомври 2015 г. по една и съща отработена схема, съобщиха от Главна дирекция за борба с организираната престъпност при МВР.

Ръководителят - В. В., жител на Видин, е изпращал към София в определен ден и час микробус, управляван от Б. С. Шофьорът паркирал пред столичен хипермаркет и влизал в магазина да "пазарува“. Оттам бусът поемал Л. Л., закарвал го до дома на четвъртия участник в групата - полицая Т. П., натоварвал го с контрабандни цигари и го връщал на паркинга пред магазина. Там Б. С. плащал стоката и поемал обратно към Видин.

На 26 ноември групата действала не с обичайния бус, а с пикап с шест тайника. При претърсванията и изземванията след задържането на участниците в пикапа са намерени шест мастербокса с цигари без бандерол. Други 10 мастербокса са открити в дома на Т. П. В дома на ръководителя на групата във Видин са намерени 138 110 лв., 10 570 евро, 320 щатски долара и 290 турски лири. Други 5000 лв. (вероятно платеното за 6-те мастербокса) са открити у посредника Л. Л., задържан също край хипермаркета. За парите той обяснил, че ги е намерил на пода в магазина.

В хода на разследването по случая са използвани специални разузнавателни средства. Установява се произходът на цигарите. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата участници е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Преценява се на кои от задържаните да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража“. Искането ще бъде внесено утре.