Без мотиви и без конкурс, служебният кабинет на Румен Радев е решил да смени ръководството на едно от най-ключовите дружества в държавата - АЕЦ "Козлодуй". Рокадата е поредната от дългата серия подобни на кабинета на Гълъб Донев, като в конкретния случай се махат директорите на най-печелившото дружество в страната - с отчетена печалба от 1.7 млрд. лв. към полугодието, и около което в последните месеци не е имало спорни моменти, както например беше при "Булгаргаз". Което прави и назначенията много съмнителни.

В случая, с решение от 23 август на Българския енергиен холдинг, чийто принципал е министърът на енергетиката (сега Росен Христов), са отстранени изпълнителният директор Наско Михов и неговия заместник Александър Николов. Те бяха назначени още по времето на ГЕБР и нито предишните две служебни правителства, нито това на Кирил Петкова предприе стъпки за смяна. По закон рокади са възможни само след провеждането на конкурс, но кабинета на Гълъб Донев вече много пъти показа, че няма намерение да спазва това правило.

Така, формално до провеждането на конкурс, са назначени двама нови членове на борда на директорите на ядрената централа. Това са Георги Кирков и Андрей Красночаров.

По информация на "Капитал" президентът Румен Радев не е бил информиран за рокадите, а те са били продиктувани от зам.-министъра на енергетиката и доскорошен член на стратегическия съвет към президента Еленко Божков. В енергийните среди пък се твърди, че новите назначения, както и самият Божков, са близки до бизнесмена Людмил Стойков. Той е познат от бизнеса със скрап, притежава "Дюни" и бившия хотел "Родина", има сделки в енергетиката.

Вписването на промените е подадено в Търговския регистър и изчаква 3-дневния срок за обработка. Досегашните директори Михов и Николов обаче са заявили, че ще обжалват освобождаването си.

Досега Кирков беше зам.-кмет на община Козлодуй, но преди това е бил директор "Икономика и финанси" в ядрената централа, като е бил уволнен именно от Михов. Кирков е бил управител на "Интерприборсервиз" през 2016 г. В това дружество акционери са АЕЦ "Козлодуй", Фонд за държавната собственост на Украйна, украинската фирма Черновецка корпорация електроавтоматика и руското дружество "АД Електромонтаж". На 15 юли тази година "Интерприборсервиз" е подало иск за обявяване в несъстоятелност заради дългове от над 500 хил. лева.

Другото назначение - Андрей Александрович Красночаров няма участие във фирми. Той е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ "Козлодуй". През 2016 г. той е участвал в мисия на руската АО "Атомэнергоремонт" за техническа поддръжка на Московския център на ВАО АЭС (WANO).


Източник: capital.bg