Регионалното управление на образованието във Враца излезе с категорично становище до председателя на Общинския съвет и до кмета на Община Мездра, че трябва да бъдат предприети мерки по производството за издаване на заповед от министъра на образованието и науката за закриване на Основно училище "Васил Кънчов” в Моравица, считано от учебна 2018/2019 година.

В становището на инспектората се изтъкват мотивите, че след направените проверки, в училището се обучават 26 деца, разпределени в три слети паралелки и една самостоятелна маломерни паралелки, училището се намира на близко разстояние от средищни училища в общинския център, в които са осигурени много по-добри условия за провеждане на учебен процес и възможности за равен старт на всички ученици.

Казусът с Основно училище "Васил Кънчов" в Моравица има своята предистория.

На редовна сесия на Общинския съвет в Мездра от 28 април 2017 г., на основание чл. 312, ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование, бе внесено предложение до Министъра на образованието и науката да бъде закрито училището в село Елисейна, считано от началото на учебната 2017/ 2018 г. Основните мотиви за това предложение са докладната записка от кмета на Елисейна Румен Илков, както и недостатъчния брой ученици - 19 в цялото училище.

Така изложените факти безспорно определят необходимостта от закриването на учебното заведение.

Какво обаче се случва на практика!? Общоизвестен факт е изкуственото поддържане на едно друго училище, отстоящо само на 4 км от Мездра и на 10 от областния град, в което от години се „обучават” има-няма двадесетина деца, и то по списък. По-важно е, кое е училището, в кое село се намира и кой е кметът - Основно училище „Васил Кънчов” в село Моравица!

Явно аршинът при отчитане на обстоятелствата е различен. Случайно или не, на същата тази сесия, в предложението за закриване на училището в Елисейна е пропуснато училището в Моравица.

По време на редовната септемврийска сесия, местните парламентаристи все пак проявиха съвест и не приеха предложението на градоначалника да бъдат утвърдени за учебната 2017/2018 г. три слети паралелки (в I-II, III-IV и VI-VII клас) и една маломерна паралелка (в V клас) в ОУ "Васил Кънчов” - с. Моравица, за което учебното заведение трябва да бъде дофинансирано от общинския бюджет с около 46 хил. лв. (45 960 лв.).

Но кметът на Мездра, Генади Събков, не за първи път намери "вратичка" и прокара предложение си за утвърждаване на изключения от минималния брой на учениците в самостоятелни и в слети паралелки, с по-малко от 10 ученици, в това фиктивно съществуващо училище, в което „учат” 28 деца от първи до седми клас. Градоначалникът дори се похвали, че са „спасили” едно огнище на знанието, и са осигурили на децата в селото отлични условия и възможности за достъп до образование.

И отново чрез "подписка", с Решение № 403/26.09.2017 г., местният парламент решава от общинския бюджет да дофинансира ОУ "Васил Кънчов" - с. Моравица с 45 960 лв. за покриване на допълнителните разходи за недостигащите до минималния брой 40 ученици в селското школо.

Все пак, дойде Видовден и замитането под съдраното чердже на десетилетния проблем, наречен „училището в Моравица” , вече няма как да бъде подминат. И кръпките по черджето се изпокъсаха.